Geçtiğimiz günlerde şirket Yönetim Kurulu tarafından alınan yüzde 300 oranlı 168 milyonluk bedelsizde kritik değişiklik yapıldı. İşte detaylar…
168 milyonluk bedelsizde kritik değişiklik Bedelsiz sermaye artırım kararı hisseyi nasıl etkiledi.? Detaylar…
SUWEN TEKSTİL SANAYİ PAZARLAMA A.Ş. #SUWEN
24.05.2023 tarihinde SPK’ya bedelsiz sermaye artışına ilişkin başvuruda bulunulmuştur. Başvurumuzun incelenmesi aşamasında görülen lüzum üzerine, toplam sermaye artışı tutarını değiştirmemek üzere,iç kaynaklardan karşılanacak ve sermaye artışında kullanılacak kalemlerin tutarlarında değişikliğe gidilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu itibarla, Şirket Yönetim Kurulunun 16.06.2023 tarihli toplantısında, aşağıdaki hususlar karara bağlanmıştır:
300.000.000 TL tutarındaki kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak üzere Şirketimiz sermayesinin 168.000.000 TL artırılarak 56.000.000 TL’den 224.000.000 TL’ye yükseltilmesine,
İç kaynaklardan yapılacak 168.000.000 TL tutarındaki sermaye artışının, 68.000.000 TL’lik kısmının emisyon priminden, 100.000.000 TL’lik kısmının ise geçmiş yıl karlarından karşılanmasına, böylelikle iç kaynaklardan yapılacak toplam sermaye artırımı tutarında herhangi bir değişiklik yapılmamasına,
Sermaye artırımına konu tutarın Şirketimiz ortaklarına hisseleri oranında bedelsiz pay olarak tevdi edilmesine,
Artırılan 168.000.000 TL tutarındaki sermayenin 15.000.0000 TL tutarındaki (15.000.000 adet) kısmının nama yazılı A grubu imtiyazlı paylardan, 153.000.000 TL tutarındaki (153.000.000 adet) kısmının ise nama yazılı B grubu paylardan oluşmasına, karar verilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Borsada Bedelsiz Sermaye Artırımı Neden Yapılır?
Sermayenin yükseltilmesi sırasında şirket varlıklarına nakit giriş ve çıkışı yapılmaması “Bedelsiz sermaye artırımı neden yapılır?” sorusunu akıllara getirir. Bu soru iki şekilde cevaplanır. İlki; şirketlerin ödenmiş sermayesinin ekonomik koşullar karşısında reel bir erime yaşamasıdır. Yıllara bağlı olarak değişen enflasyon, şirket sermayesinin belirli bir süre sonra düşük görünmesine neden olur. Şirketler, değer düşüklüğü yaşamamak için bedelsiz sermaye artırımı yapar.
Bedelsiz sermaye artırımının ikinci nedeni ise şirketin daha fazla hisseye bölünmesinin piyasalar tarafından olumlu karşılanmasıdır. Bir şirketin hisse fiyatının belirli bir seviyenin üzerine çıkması alış ve satış işlemlerinin yavaşlamasına neden olur. Bedelsiz sermaye artırımı ile hisselerin bölünmesi, senetlerin likiditesine katkı sağlar.
Bedelsiz Sermaye Artırımının Avantajları Nelerdir?
“Bedelsiz sermaye artırımı avantajlı mı?” sorusu hem şirketler hem de yatırımcılar tarafından merak edilir. Bu sorunun cevabı şirketin finansal kaynaklarına göre değişiklik gösterir. Bu işlem sonucunda şirket ortaklarına karşılıksız bir şekilde hisse devri yapılır. Hisse devri şirketin esas sermayesini değiştirmediği gibi piyasadaki konumunu da etkilemez. Hisse senetlerinin değerini değiştirmek için likiditeyi yükseltme yolu tercih edilir.
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
168 milyonluk bedelsizde 168 milyonluk bedelsizde 168 milyonluk bedelsizde
Son dakika haberlerinden ilk siz haberdar olmak için = Borsa Vakti =bildirimlerini açmayı unutmayınız
Bizi Twitter ve Telegramdan takip edebilirsiniz