Borsa İstanbul’a geçen yıllarda halka arz olan şirketlerden olan GWİND yönetim kurulu 5.2 milyar TL bedelsiz pay dağıtma kararı aldı. Yatırımcıları heycanlandıran gelişmenin detayları haberimizde…
5.2 milyar TL bedelsiz pay dağıtma kararı GWİND tarafından yapılan son dakika açıklamasının detayları için tıklayın…
Şirket tarafından yayınlanan KAP duyurusunda şu ifadelere yer verildi.
Yönetim Kurulu’nun 25.05.2023 tarih ve 2023/16 sayılı kararı ile Şirketimizin 1.000.000.000,-TL (Bir Milyar Türk Lirası) tutarındaki kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 534.791.457,65,-TL (Beş yüz otuz dört milyon yedi yüz doksan bir bin dört yüz elli yedi Türk Lirası altmış beş Kuruştur)’lık çıkarılmış sermayesinin, tamamı “Olağanüstü Yedekler” hesabında bulunan dağıtılmamış geçmiş yıl karlarından karşılanmak suretiyle 540.000.000,-TL (Beş Yüz Kırk Milyon Türk Lirası)’na artırılmasına ilişkin olarak;
1. Artırıma konu 5.208.542,35,-TL tutarındaki “Olağanüstü Yedekler” hesabında bulunan dağıtılmamış geçmiş yıl karlarının “Sermaye” hesabına aktarıldığı,
2. Bahse konu aktarımın 26.05.2023 tarih ve YMM-2023-R-3280/17 sayılı “Dağıtılmayan Geçmiş Yıl Karlarının Sermayeye İlavesinin Tespiti YMM Raporu” ile tespit edildiği anlaşılmıştır.
Bu çerçevede,
- Sermaye artırım işlemlerinin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili Tebliğlerinde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak sonuçlandırıldığı hususunun Sermaye Piyasası Kurulu’na bildirilmesine,
- Sermaye Piyasası Kurulu’nun VII-128.1 sayılı “Pay Tebliği”nin, “Halka Açık Ortaklıkların İç Kaynaklardan ve Kar Payından Yapacakları Bedelli Sermaye Artırımları” taşıyan 16’ncı maddesinin 5’inci fıkrası doğrultusunda, Şirketimiz Esas Sözleşmesi’nin “Sermaye” başlıklı 6’ncı maddesinin ekli şekilde yeni şeklinin kabul edilmesine ve uygun görüş alınmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’na sunulmasına,
- Sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek paylara ilişkin ihraç belgesinin onaylanmasını teminen Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmasına,
- İhraç belgesinin Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanmasını ve Şirketimiz Esas Sözleşmesi’nin “Sermaye” başlıklı 6’ncı maddesinin yeni şekline Sermaye Piyasası Kurulu tarafından uygun görüş verilmesini takiben, ilgili resmi kurumlar nezdinde gerekli başvuruların yapılması ve diğer yasal işlemlerin ikmal edilmesi için Şirketimiz Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirilmesine katılanların oybirliği ile karar verilmiştir.
Şirketimiz, bu karar müteakiben İhraç Belgesinin onaylanması ve Şirketimiz Esas Sözleşmesinin “Sermaye ” başlıklı 6. maddesinin tadiline uygunluk görüşü verilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na bugün 01.06.2023 tarihinde başvurusunu yapmıştır.
Borsada Bedelsiz Sermaye Artırımı Neden Yapılır?
Sermayenin yükseltilmesi sırasında şirket varlıklarına nakit giriş ve çıkışı yapılmaması “Bedelsiz sermaye artırımı neden yapılır?” sorusunu akıllara getirir. Bu soru iki şekilde cevaplanır. İlki; şirketlerin ödenmiş sermayesinin ekonomik koşullar karşısında reel bir erime yaşamasıdır. Yıllara bağlı olarak değişen enflasyon, şirket sermayesinin belirli bir süre sonra düşük görünmesine neden olur. Şirketler, değer düşüklüğü yaşamamak için bedelsiz sermaye artırımı yapar.
Bedelsiz sermaye artırımının ikinci nedeni ise şirketin daha fazla hisseye bölünmesinin piyasalar tarafından olumlu karşılanmasıdır. Bir şirketin hisse fiyatının belirli bir seviyenin üzerine çıkması alış ve satış işlemlerinin yavaşlamasına neden olur. Bedelsiz sermaye artırımı ile hisselerin bölünmesi, senetlerin likiditesine katkı sağlar.
Bedelsiz Sermaye Artırımının Avantajları Nelerdir?
“Bedelsiz sermaye artırımı avantajlı mı?” sorusu hem şirketler hem de yatırımcılar tarafından merak edilir. Bu sorunun cevabı şirketin finansal kaynaklarına göre değişiklik gösterir. Bu işlem sonucunda şirket ortaklarına karşılıksız bir şekilde hisse devri yapılır. Hisse devri şirketin esas sermayesini değiştirmediği gibi piyasadaki konumunu da etkilemez. Hisse senetlerinin değerini değiştirmek için likiditeyi yükseltme yolu tercih edilir.
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
Son dakika haberlerinden ilk siz haberdar olmak için = Borsa Vakti =bildirimlerini açmayı unutmayınız.
Bizi Twitter ve Telegramdan takip edebilirsiniz
5.2 milyar TL bedelsiz pay 5.2 milyar TL bedelsiz pay 5.2 milyar TL bedelsiz pay 5.2 milyar TL bedelsiz pay
İçeriklerinizi beğendim kaliteli takibe alıyorum böyle devam edin.
Borsa tarihinin en büyük oranlı bedelsiz sermaye artırımı helal olsun:)