Borsa İstanbul’da halka açık işlem gören ve son günlerde volatil seyreden bu hisselere 30 günlük tedbir geldi. Hangi hisseler?
Volatil seyreden bu hisselere 30 günlük tedbir! Yatırımcılar dikkat bu hisse sahiplerinin dikkatine…
Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi’nin 5. maddesi çerçevesinde, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BJKAS) payının piyasasında, Yönerge’nin 6. maddesinde belirtilen emir ve işlemleri nedeniyle aşağıda adı belirtilen yatırımcılar hakkında Borsamız Pay Piyasası’ndaki emir ve işlemlerine yönelik olarak 25/05/2023 tarihinden itibaren 1 ay süreyle “Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı”, “Brüt Takas” ve “İnternetten Emir İletilmesinin Kısıtlanması” tedbirleri uygulanacaktır.
Yatırımcı Adı ve Soyadı (MKK Sicil Numarası)
BEHİYE KAYA (13958291)
NESLİHAN KAYA (43288787)
Tedbirlerin uygulanacağı son tarih 23/06/2023’tür.
Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ONCSM.E payları 25/05/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 23/06/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
SPK’nın 06/02/2023 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasasında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar tüm paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
Volatilite Nedir?
Bir yatırım enstrümanının belirli bir kıstas baz alınarak göstermiş olduğu oynaklık endeksine volatilte denir. Volatilite olması için bariz bir oynaklık olması gerekmektedir. Bu oynaklık tarihsel veya fiyat dalgalanması olarak görülebilir.
Fiyatsal ve tarihsel volatilite ne demek? Fiyat dalgalanmasındaki volatilite kendini hemen gösterir. Çünkü yatırımcıların genel olarak en çok takip ettiği endeks fiyat dalgalanmasıdır. Tarihsel volatilite de ise belirli bir dönem boyunca yatırım yapılan enstrümanın göstermiş olduğu oynaklıktır.
Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi Ne Demek?
Volatilite özellikle küçük yatırımcılara zarar verir. Büyük yatırımcılar ise genel olarak bu durumu borsalarda kendi lehine kullanır. Sermaye Piyasası Kurulu volatilite bazlı tedbir sistemi çıkararak, volatiliteden faydalanma oranını azaltmak adına bazı tedbirler almayı amaçlar. Bu sistemin gerektirdiği tedbirler ise aşağıdaki gibidir:
- Açığa satış ve kredili işlem yapma yasağı getirilerek tedbir
- Brüt enstrüman takası tedbiri
- Emir verme yasağı tedbiri
- Enstrümanın belirli bir süre tek fiyat yöntemi ile işlem görme tedbiri
- Emir verme kanallarının kısıtlanması tedbiri
Vix Endeksi Ne İşe Yarar?
Vix volatilite endeksi kısa tanımı korku endeksi olarak adlandırılır. Bu endeks ile volatilite hesaplama ise bir borsa endeksi üzerinden yapılan ve vadenin 23 günden fazla ve 37 günden az olan kısmı baz alınarak, alım ve satım opsiyonlarının gelecekteki oynaklığını hesaplanmaktır. Bu hesabın amacı ise ortalama 30 günlük borsa endeksi için öngörülen volatiliteyi tahmin etmektir. Yatırımcılar bazen bu hesabı bir yazılım aracılığı ile bazende bir hesaplama aracı kullanarak yapabilir.
Son dakika haberlerinden ilk siz haberdar olmak için Borsa Vakti bildirimlerini açmayı unutmayınız.
Bizi Twitter ve Telegramdan takip edebilirsiniz
30 günlük tedbir 30 günlük tedbir 30 günlük tedbir