USD32,54
EURO34,93
JPY0,211600
RUB0,350300
GBP40,78
EURO/USD1,07
BIST9.722,09
GR. ALTIN2.424,57
BTC64.574,91

Yüzde 300 rekor bedelsiz başvurusu SPK’ya yapıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsa İstanbul’un yeni sayılabilecek hisselerinden olan bu şirket yüzde 300 rekor bedelsiz başvurusunu SPK’ya yaptı. Yatırımcıları heycanlandıran gelişmenin detayları haberimizde…

Yüzde 300 rekor bedelsiz başvurusu SPK’ya yapıldı Şimdi ne olacak yatırımcılarda meraklı bekleyiş başladı.

Suwen Tekstil geçtiğimiz günlerde alınan yönetim kurulu kararı doğrultusunda bugün yüzde 300 rekor bedelsiz başvurusunu SPK’ya yaptı.

Yapılan başvuru detaylarında şu bilgilere yer verildi.

Şirketimizin, 300.000.000-TL (üçyüz milyon Türk Lirası) tutarındaki kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 60.000.000 TL’lik kısmının emisyon priminden, 108.000.000 TL’lik kısmının ise geçmiş yıl karlarından karşılanmak suretiyle 168.000.000 TL artırılarak 56.000.000 TL’den 224.000.000 TL’ye yükseltilmesine ilişkin İhraç Belgesinin onaylanması ve Şirketimiz Esas Sözleşmesinin “Sermaye ” başlıklı 6. maddesinin tadiline uygunluk görüşü verilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na 24.05.2023 tarihinde başvuru yapılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Özet BilgiBedelsiz Sermaye Artırımına İlişkin SPK BaşvurusuYapılan Açıklama
Yönetim Kurulu Karar Tarihi16.05.2023
Kayıtlı Sermaye Tavanı (TL)300.000.000
Mevcut Sermaye (TL)56.000.000
Ulaşılacak Sermaye (TL)224.000.000

Yüzde 300 rekor bedelsiz başvurusu SPK’ya yapıldı! Hisseler ne durumda?

Borsada Bedelsiz Sermaye Artırımı Neden Yapılır?

Sermayenin yükseltilmesi sırasında şirket varlıklarına nakit giriş ve çıkışı yapılmaması “Bedelsiz sermaye artırımı neden yapılır?” sorusunu akıllara getirir. Bu soru iki şekilde cevaplanır. İlki; şirketlerin ödenmiş sermayesinin ekonomik koşullar karşısında reel bir erime yaşamasıdır. Yıllara bağlı olarak değişen enflasyon, şirket sermayesinin belirli bir süre sonra düşük görünmesine neden olur. Şirketler, değer düşüklüğü yaşamamak için bedelsiz sermaye artırımı yapar.

Bedelsiz sermaye artırımının ikinci nedeni ise şirketin daha fazla hisseye bölünmesinin piyasalar tarafından olumlu karşılanmasıdır. Bir şirketin hisse fiyatının belirli bir seviyenin üzerine çıkması alış ve satış işlemlerinin yavaşlamasına neden olur. Bedelsiz sermaye artırımı ile hisselerin bölünmesi, senetlerin likiditesine katkı sağlar. 

Bedelsiz Sermaye Artırımının Avantajları Nelerdir?

“Bedelsiz sermaye artırımı avantajlı mı?” sorusu hem şirketler hem de yatırımcılar tarafından merak edilir. Bu sorunun cevabı şirketin finansal kaynaklarına göre değişiklik gösterir. Bu işlem sonucunda şirket ortaklarına karşılıksız bir şekilde hisse devri yapılır. Hisse devri şirketin esas sermayesini değiştirmediği gibi piyasadaki konumunu da etkilemez. Hisse senetlerinin değerini değiştirmek için likiditeyi yükseltme yolu tercih edilir. 

Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder. 

thumbnail
Bedelsiz Onayı Bekleyen Şirketler!
Bedelsiz onayı bekleyen şirketler!

Bedelsiz Sermaye Artırımı Nasıl Hesaplanır?

Yatırımcılar için “Borsada bedelsiz sermaye artırımı hisseyi nasıl etkiler?” sorusu merak konusudur. Burada şirketin özsermayesinde herhangi bir artış veya azalma olmaz. Yalnızca hisse başı defter değerinde bir düşüş gözlemlenir. Ayrıca hisse ortaklara dağıtıldığı için fiyat noktasında bedelsiz artış oranında bir düşüşe uğrar. Bu düşük ise şirketin toplam piyasa değerinde herhangi bir farklılık yaratmaz.

Bedelsiz sermaye artırımı hesaplama işlemi mevcut lot sayısı üzerinden yapılır. Mevcut lot sayısı, sermaye artırımına giden şirket hisselerinin adedini ifade eder. Ayrıca hisselerin bölünme oranı ve fiyatı da hesaplama işlemi sırasında kullanılır. Bölünme oranı, rüçhan hakkının kullanıldığı değeri ifade eder. Bu oran şirket tarafından doğrudan açıklanır. Hisse fiyatı ise payın ortaklara dağıtılmadan önceki ortalama değeridir. Hesaplama formülünde mevcut lot oranı ile kazanılacak lot sayısı çarpıldıktan sonra çıkan sonuç 100’e bölünür. Örneğin; hem mevcut lot hem de bölünme oranı 100 ise kazanılacak hissenin de 100 lot olduğu sonucu ortaya çıkar. 

Son dakika haberlerinden ilk siz haberdar olmak için Borsa Vakti bildirimlerini açmayı unutmayınız.

Bizi Twitter ve Telegramdan takip edebilirsiniz

Yüzde 300 rekor bedelsiz Yüzde 300 rekor bedelsiz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Borsa Vakti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!