USD32,60
EURO34,78
JPY0,211600
RUB0,349400
GBP40,30
EURO/USD1,07
BIST9.645,02
GR. ALTIN2.414,26
BTC66.192,32

1.2 milyar TL rekor sermaye tavanı artırım kararı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsa İstanbul’da halka açık bir şekilde işlem gören bu şirket 1.2 milyar TL rekor sermaye tavanı artırma kararı verdi.

1.2 milyar TL rekor sermaye tavanı artırım kararı! Hangi şirket? Merak edilenler ve daha fazlası haberimizde.

Borsa İstanbul’da halka açık bir şekilde işlem gören bu şirket sermaye tavanının toplam 1.2 milyar TL artırma kararı verdi. İşte detaylar…

MONDİ TURKEY OLUKLU MUKAVVA KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. #MNDTR

Şirket tarafından yapılan KAP duyurusunda şu ifadelere yer verildi.

Şirketimiz kayıtlı sermaye tavanının 400.000.000.- TL’den (dört yüz milyon Türk Lirası’ndan) 1.600.000.000.- TL’ye (bir milyar altı yüz milyon Türk Lirası’na) çıkarılması ve kayıtlı sermaye tavanı geçerlilik süresinin 2023-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 5 (beş) yıl süre için güncellenmesi ile Yönetim Kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılabilmesi amacıyla, Şirket esas sözleşmesinin “Sermaye Artırımı” başlıklı 6’ncı maddesi ile “Yönetim Kurulu Toplantıları” başlıklı 14’üncü maddesinin değiştirilmesine ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu’nun onay yazısı, Şirketimize tebliğ edilmiştir.

Değişiklik tasarısı, Ticaret Bakanlığı izni sonrası yapılan ilk Genel Kurul Toplantısında pay sahiplerinin onayına sunuldu ve katılanların oy birliği ile kabul edildi.

Kayıtlı sermaye tavanı artırımı nedir? hisseyi nasıl etkiler?

Son dönemlerde artmış olsa da aslında sıklıkla da duyduğumuz/duyacağımız bir kavramı açıklayacağım bu yazımda. Kayıtlı sermaye tavanı nedir ve kayıtlı sermaye tavanı artırımı nedir konusu. Borsada halka açık şirketlerde bu olay ara ara yönetim kurullarınca yapılıyor ve işin doğrusu çoğu küçük yatırımcı bu durumun ne işe yaradığını, kayıtlı sermaye tavanı artırımının hisseye ve şirkete olası etkilerini pek bilmiyor.

Kayıtlı sermaye tavanı nedir?

Bir kere şunu hatırlatmakta fayda var. Bu kavram ve olgular tamamen Türk Ticaret Kanunu ve SPK bildirileri kapsamında. TTK üst kanun ve SPK tebliğ ana rehberimiz.

Borsa ile ilgilenen her yatırımcının karşısına çıkan iki kavram: ödenmiş sermaye ve kayıtlı sermaye.

Ödenmiş sermaye kavramını sitedeki borsa rehberi sayfamızda daha önce açıklamıştım.

Kayıtlı sermaye kavramı ise, anonim şirketlerin esas sözleşmelerinde hüküm bulunmak kaydı ile genel kurula ihtiyaç duymaksızın sadece yönetim kurulu kararı ile yeni hisse senedi bastırma veya sermaye artırımında bulunmasına yarayan sistemdir.

Özellikle genel kurul toplantılarının maliyetinin yüksek veya üye sayısı ve profili nedeniyle zorlukla yapılabildiği şirketlerde, şirketin sermaye artırımlarında daha esnek karar alabilmesine yarayan kayıtlı sermaye sistemi bu bakımdan oldukça önemlidir.

Borsada kayıtlı sermaye tavanını artırma nedir?

Kayıtlı sermaye tavanı, şirketlerin sermaye kalıbını gösterir. Bu kalıbın üzerine çıkabilmek için kalıbı büyütmek yani kayıtlı sermaye tavanını artırmak gerekir. Büyüyen ve sermaye ihtiyacı artan şirketler bunu ancak kayıtlı sermaye tavanlarını yükselterek yapabilir.

Aslında şirketler büyüme planlarını bir sermaye tavanıyla sınırlamamak için kayıtlı sermaye tavanını sürekli olarak artırmak durumundadır. Çıkarılmış sermayenin kayıtlı sermaye tavanına yaklaştığı durumlarda gerçekleştirilen bu artırımlar, aynı zamanda şirketin sermaye bazlı büyüme planlarının da bir parçasıdır. Yani bir şirket eğer kayıtlı sermaye tavanını maksimum seviyede artırıyorsa, bu durumda sermayesinde hızlı büyüme planları yapıyor olabilir. Fakat şunu da unutmamak gerekiyor ki, mesela 5 yıl boyunca geçerli olacak şekilde yapılan yüksek oranlı kayıtlı sermaye tavanı artırımı, şirketin o 5 yılda sermayesini o tavana getirmek zorunda olduğu anlamına gelmez. Çünkü şirket bu 5 yılın sonunda SPK’ya başvurarak aynı sermayenin 3-4 veya 5 yıl daha aynı seviyede belirlenmesi için süre uzatım talebinde de bulunabilir.

Kayıtlı sermaye tavanı artırımı hisseyi nasıl etkiler?

Yukardaki açıklamaların kısa bir özetini geçmiş olayım.

Bir şirketin yasal bir sermaye kalıbı var. Ve bu kalıp dışına her ne iş yaparsa yapsın çıkamaz. Diyelim ki büyük yatırım hedefleri var veya 5 yıllık bir stratejik planlama yaptı ve baktı ki yasal sermaye tavanı bu işlere yetemiyor. İşte bu süreçte şirket sermaye tavan artırım kararı alıyor ve bunu SPK’ya da onaylatıyor.

Son dakika haberlerinden ilk siz haberdar olmak için Borsa Vakti bildirimlerini açmayı unutmayınız.

Bizi Twitter ve Telegramdan takip edebilirsiniz

rekor sermaye tavanı rekor sermaye tavanı rekor sermaye tavanı rekor sermaye tavanı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Borsa Vakti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!